Consells per fer un bon resum

Aquesta setmana del 26 al 30 d’octubre al curs de català hem treballat: les paraules derivades (adjectius, substantius, verbs...), els diftongs, triptongs i hiats.

Per acabar, i potser més important, cal enumerar els criteris que hauríem de seguir per tal de realitzar correctament un resum. També ressaltar els errors que no hauríem de fer:

Primer de tot llegir atentament i amb calma el text, i subratllar el més important, de manera que obtinguem les idees principals. Una vegada fet això, s'han de lligar aquestes idees, però no hem d’usar les mateixes paraules, cal buscar sinònims; no podem copiar res literalment del text.

Com a errors més greus, cal destacar que no es pot mai dir res que no surt al text, és a dir, pressuposar alguna cosa, o fer alguna aportació personal i, sobretot, mai posar exemples. Tampoc pot ser el resum més llarg que el mateix text.

Pel que fa als texts escrits en primera persona, tenim dues opcions. La primera és mantenir la primera persona; la segona, utilitzar la tercera persona. El que no hem de fer de cap manera és fer referència a l’autor o al mateix text, per exemple: l’autor diu, en aquest text, el text que resumiré...

Miquel

1 comentari:

  1. Amics i amigues de Figueres i Roses,
    Bons consells aquests, per fer un resum. Tant de bo que tots els estudiants els tinguessin ben interioritzats!
    Miquel Strubell

    ResponElimina